“Ave Agost”, els que es van de vacances et saluden

editorial copia

L’estiu és especial, això tots ho sabem, i que Agost es porta el primer lloc dels mesos més estimats també, si bé és cert que cada vegada hi ha més gent que no ho tria com el seu mes de vacances. Però Agost no sempre va regnar com el mes més desitjat per tots i al més pur estil de Joc de Trons, va haver de ser un emperador romà el que posés a aquest mes en el lloc d’honor que li correspon.

I és que Agost rep aquest nom en honor de l’Emperador romà Octavi August (Octavius Augustus). Va ser triat aquest mes per honrar a l’emperador perquè en ell va vèncer a Cleòpatra i Marc Antoni i va entrar triomfador a Roma. A l’antic calendari romà, l’any començava al març i el sisè mes es deia sextilis però, l’any 24 abans de nostra era, Octavi August va decidir donar-li el seu nom i des de llavors sextilis es va dir augustus.

Però ell no va ser el primer a fer-ho. Octavi imitava així al mort anteriorment Juli Cèsar qui, vint-i-un anys abans, havia fet el mateix amb el cinquè mes, fins llavors anomenat quinctilis i que amb ell va passar a dir-se iulius en homenatge a la família de l’emperador.

L’únic problema és que a Octavi li va semblar poc donar el seu nom a Agost, perquè considerava que aquest mes no tenia la mateixa glòria que Juliol, ja que iulius tenia 31 dies i augustus, solament 29. Per aquesta raó, l’emperador va alterar la durada de diversos mesos, treien i posant dies, fins a aconseguir que ‘el seu’ mes tingués 31 dies. Per això encara avui, dos mil anys després, juliol i agost tenen 31 dies cadascun i governen tots dos l’any de manera imperial. Grup VIVÓ