EDITORIAL

Hi ha molts manuals per ser un bon venedor. Quan els llegeixes arribes a la conclusió que un bon venedor ha de ser una espècie de droide de mirada i somriure perfecte capaç de vendre qualsevol cosa per absurda que sigui i fer-ho sense despentinar el seu cabell ros perfecte amb ralla perfecta al costat. Sempre es posen en situacions en les quals el client és algú incapaç de tenir criteri, totalment influenciable que sempre l’acaba portant a l’hort.

Però quan un venedor surt al carrer per primera vegada s’adona immediatament que la realitat és totalment diferent. La teoria se’n desapareix ipso facto quan el primer client ens diu que anem al gra que té clients que atendre i riu quan li oferim un nou suc amb sabor a flors del Tibet que val el doble que els altres però que ull, és del Tibet! És en aquest moment quan ens recordem de la mare d’aquest senyor o senyora que va decidir fer el fantástic manual del bon venedor. I  és que la crua realitat és que no existeix cap manual. No ho busqueu. No n’ hi ha cap.

El bon venedor no és aquest capaç de vendre qualsevol cosa a un client encara que no la necessiti  sinó aquell que sap identificar ràpid com és la persona que té davant i qué és el que pot necessitar de nosaltres sense donar-li la llauna tot el dia. Ràpid, eficaç però per sobre de tot honest. Si ets honest arriba un moment en que un client et mira als ulls i et pregunta: em surt a compte això? i si li dius que sí i sense fer-te més preguntes t’ho compra perqué confía en tú i sap que no l’enganyes és quan realment saps que has fet un bon treball, que ets un bon venedor.

Ser comercial no és gens fàcil. Treballes sol al carrer plogui o faci bo. El treball es redueix a resultats tant per als teus clients com per als teus superiors i moltes vegades desitjaries més suport i més comprensió per part de tots dos però no hi ha temps per caure en el pessimisme perquè tens altres venedors darrere amb els mateixos productes que oferir i esperant que et relaxis per atacar.

Així que si un dia us trobeu amb un venedor pel carrer, per favor, no el jutgeu sense més, doneu-li una oportunitat i recordeu que van sense manual d’instruccions i que els millors els tenim a GrupVIVÓ.